Product was successfully added to your shopping cart.
0item(s)

Vaša košarica je prazna

Biseri

BISERE ločimo na naravne in gojene.

BISERI  so edini dragulj, ki nastaja v živih organizmih, in sicer  v nekaterih vrstah mehkužcev, ki živijo v morjih, jezerih in rekah. To so predvsem školjke in polži.

NARAVNI BISERI nastajajo kot obrambna reakcija pri vdoru tujka v sam organizem. Tujek, ki prodre v školjko, je običajno zajedalec in ne drobec peska kot so nekoč menili. Pred vsiljivcem in predvsem pred nastalo poškodbo se organizem zavaruje tako, da školjka napadeno mesto obda s plastmi aragonita in konhita. To pa sta prav materiala, iz katerih je tudi biserna matica. Zato lahko proizvedejo biser vsi mehkužci, ki imajo biserno matico.

In v čem je pravzaprav skrivnost biserov, njihovega bisernega sijaja? Odgovor moramo poiskati v dejstvu, da so drobni kristali kalcijevega karbonata naloženi drug ob drugem, koncentrično, v več plasteh, in so obloženi s konhinom. Svetloba, ki potuje skozi biser, se zato od posameznih kristalov lomi in odbija. Rezultat so mavrične barve in značilen biserni sijaj. Naravni Biseri so namreč izredno redki in dosegajo visoko vrednost.

Zato danes govorimo predvsem o GOJENIH BISERIH, na katere je neposredno vplival človek. Pri gojenih biserih pa v osnovi ločimo bisere, ki so nastali v organizmih v morski vodi – torej MORSKI BISERI ali pa v organizmih, ki žive v jezerih in rekah – torej SLADKOVODNI BISERI, na katere je neposredno vplival človek.

Za gojenje morskih biserov so primerne školjke iz rodu Pinctada. Živijo v morjih v različnih krajih sveta, so različno velike in živijo različno dolgo. S tem je tudi povezano, koliko biserovine izločijo posamezne školjke na leto in koliko jeder lahko vsadimo v školjko. V južnih morjih školjka Pinctiada maxima lahko živi 80 let in doseže velikost 40 cm, na leto pa izloči 1,5  mm biserovine. 

 

Sladkovodni biseri so vzgojeni v školjkah rodu Hyriopsis. Zakaj so naravni biseri tako dragi, pojasni naslednji primer: v japonskem sladkovodnem jezeru Biwa, ki je veliko kot Bodensko jezero, živi školjka Hyriopsis schlegeli, v kateri v 50 letih zraste biser premera 7 mm! Gojeni biser pa zraste v dveh do treh letih. Najpomembnejše vrste so: Akoya, Tahiti, južnoameriški in Biwa biseri.

 

Lastnosti biserov:

Pri ocenjevanju vrednosti bisera se predvsem upošteva njegova redkost, zastavljene so pa tudi lastnosti, na katere so ocenjevalci pozorni:

 

  • velikost (premer) – naravni biseri so veliki do 7 mm, gojeni pa so tudi večji,
  • lesk – nastane z lomljenjem svetlobe na mikroskopsko majhnih plasteh aragonitnih kristalov,
  • oblika – običajna oblika je ovalna, jajčasta, ploščata (čisto okrogel biser je izjemno redek),
  • barva – biseri so praktično vseh barv, barve pa so lahko naravne ali umetne (najbolj cenjene so svetle barve: bela, roza, krem) 
  • površina – na skoraj vsakem biseru so praske, neravnine, vzpetine, vdolbine, svetle in temne proge.

Biseri

Set Ascending Direction

   

Izdelki 1 do 12 od 138 skupaj

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Loading ...Load More ...
Set Ascending Direction

   

Izdelki 1 do 12 od 138 skupaj

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5