Naše podjetje je zelo aktivno pri humanitarni dejavnosti, tako v Sloveniji, kot v tujini. 

PROJEKT BOTRSTVO 

Od leta 2014 sodelujemo pri Projektu Botrstvo. 

Letos (2016) s sredstvi pomagamo 15 letni srednješolki, ki je del družine s štirimi otroki, za katere skrbi mama samohranilka. Bivajo v majhni hiši, ki je potrebna konkretne obnove. Mama je sicer zaposlena a prejema skromno plačo, ki skupaj z otroškimi dodatki ne zadostuje niti za kritje osnovnih stroškov.

 POMOČ INDIJI 

Ker se lahko za uspeh zahvalimo predvsem nizko plačani delovni sili v Indiji, smo se odločili, da gre največji del naše opomoči prav nazaj v to deželo, in sicer najrevnejšemu sloju prebivalstva kjer je siromaštvo za naše življenjske razmere nedoumljivo. 

Odločili smo se posvojiti družino v puščavi. V razmajani hiški iz blata, brez elektrike in vode, je sredi puščave živela mati s petimi otroki. Otroci ob našem prvem obisku leta 2002 niso obiskovali šole, ker so morali pomagati premožnejšim vaščanom zgolj za obrok hrane, da niso bili lačni.

 Najstarejšo hčerko smo sponzorirali z 200 EUR letno, da je lahko začela obiskovati našo humanitarno šolo FIOR DI LOTO, kjer je za ta denar dobila vse za šolo: zvezke, učbenike, prevoz v šolo in šolsko malico! Prav kmalu pa smo s strani naših poslovnih partnerjev začeli dobivati nove sponzorje tudi za ostale otroke iz družine.

 Prav tako smo z vsakoletnim poslovnim obiskom Indije nakupili hrano za družino – s približno 120 evri je bila družina preskrbljena z osnovnimi stvarmi za celo leto: 150 kg riža, 100kg moke, 50l ghi olja, 50kg krompirja, ingver ter osnovno zelenjavo, prvič pa so okusili tudi sladoled. Družina ni bila več lačna, veselje pa je bilo ob vsakem obisku nepopisno.

 Leta 2006, ki je bilo za nas prav posebej uspešno smo za 2400 EUR za našo posvojeno družino postavili hiško s tremi sobami. Kdor tega ni doživel, nepopisnega vzhičenja družine ne more razumeti. Dobili so vodo, elektriko, dež v monsunskem obdobju jih več ni močil, prav tako pa so bili zavarovani pred strupenimi škorpijoni in kačami.

 Ob 10. Obletnici delovanja naše humanitarne organizacije Fior Di Loto, smo nahranili 180 ust, in spet je bilo največje veselje pri tistih, ki so prvič okusili sladoled.

FIOR DI LOTO FOUNDATION 

Našo organizacijo Fior Di Loto je ustanovila ena največjih humanistk Mara Sandri iz Bologne, ki sicer živi in dela v svojem hotelu v Dominikanski republiki. Že ob prvem srečanju s to prisrčno osebo (v mojem priljubljenem indijskem mestu Pushkar), sva postala dobra, isto misleča prijatelja. In tako sem postal ena prvih aktivnih oseb v novoustanovljeni organizaciji. Takrat je bilo v šoli  pod našo organizacijo 12 deklet iz okoliške puščavce, ki sicer nikoli nebi obiskovale šole. Danes se šola lahko pohvali s 318 učenci in svojo šolo. Za naš največji uspeh pa štejem prav prvo generacijo, ki je lani zapustila naše šolanje: eno dekle je odšlo študirat medicino, štirje učenci so odšli na učiteljišče (na pedagoško fakulteto), trije na računalništvo. In naj še enkrat poudarimo… gre za otroke, ki brez te naše organizacije, nikoli nebi videli šolskih klopi.

Več o FUNDACIJI FIOR DI LOTO INDIA lahko preberete na njihovi spletni strani: http://www.fiordilotoindia.org/

 DOBRODELNA DELOVNA ODPRAVA POMOČ NEPALU – 2015

 Aprila 2015 je prebivalce Nepala doletela huda naravna katastrofa potres, ki je za seboj pustil številne žrtve in veliko porušenih domov. Zaradi revnega prebivalstva na tem območju bo popotresna sanacija dolgotrajna. Prebivalci so pri tem veseli vsake pomoči.

Pomoč Nepalu je tako leta 2015 postala glavni projekt Miroslava Tonklija, ki je skupaj s prijatelji organiziral 24-dnevno dobrodelno delovno odpravo. Sprva je bilo načrtovano, da bodo pomagali pri popotresni obnovi v vasi Laprak, vendar jim je narava zopet pokazala zobe. Vas leži na težko dostopnem področju, obilno deževje pa je povzročilo, da so poplave odnesle še tisto malo poti do nje. Vodja odprave Miroslav Tonkli se je preusmeril v iskanje nove vasi.

Člani odprave, med njimi so bili tudi izkušeni gorski vodniki, so v oktobru 2015 odpotovali v nepalsko vas Bagam, kjer so tri tedne pomagali pri odpravi posledic potresa. Zgradili so šolo in domačine naučili kako se pravilno (predvsem pa varno) gradi. Vse skupaj jim je uspelo s pomočjo darovanega denarja in s pomočjo pridnih rok prostovoljcev. V dobrodelni Kobariški odpravi, ki je obnovi v vasi namenila tudi svoja lastna finančna sredstva in dopust.

Podrobnosti o odpravi lahko preberete tudi na spletni strani Turističnega športnega društva Gams Kobarid: http://www.gams-kobarid.si/NEPAL_2015.php

O odpravi so pisali tudi v časopisu:

PRIMORSKE NOVICE: http://www.primorske.si/Novice/Goriska/-Vsak-cent-bo-sel-za-Nepalce-v-stiski–

Časnik DELO: http://www.delo.si/nedelo/kobariske-roke-in-srce-za-poruseni-nepal.html

Po radiu:

PRIMORSKI VAL: http://www.primorskival.si/novica.php?oid=6621

RADIO PRVI RTV SLO http://radioprvi.rtvslo.si/2016/02/nocni-obisk-341/

 ZAKLJUČEK

 Vsako leto približno 5% našega dobička namenimo v humanitarne namene. Če bi to počeli vsi… bi bil svet rešen vsakršne revščine. Vendar se zavedamo, da so v tem pogoltnem svetu to le pobožne želje.

 

Smo največja trgovina z minerali, fosili in nakitom v Sloveniji.

Naše glavno prodajno mesto se nahaja tik pred vhodom v Postojnsko jamo, na naslovu Jamska cesta 28, Postojna. Naša nov pridobitev je trgovina v Ljubljani na naslovu Stari trg 1. Trenutno ponudbo si lahko ogledate tudi na spletni trgovini lapis-butik.si , kjer lahko že izbirate med približno 3000 izdelki. Ponudbo stalno dopolnjujemo – naš cilj je doseči, da boste lahko izbirali med  kar 10.000 izdelki! Konkretno ponudbo, vključno z vsem reprom materialom za izdelavo nakita nameravamo dokončati do februarja 2016.

 

Naziv: LAPIS BUTIK D.O.O., izdelava, uvoz in prodaja nakita, mineralov in fosilov d.o.o.

Naslov: Ulica Sergeja Mašera 54, 5222 KOBARID

Direktor: Miroslav Tonkli

Kontakt:

E-pošta: lapis.etno@gmail.com

Telefon: 05/384-81-23

 

Pošičite nas na spletu:

Največja spletna trgovina z nakitom v sloveniji! lapis-butik.si 

Facebook: www.facebook.com/lapis.butik.si